Home » Blog » Gezondheid algemeen » Wat hebben je darmen met huidproblemen te maken?

Wat hebben je darmen met huidproblemen te maken?

door | 28 mrt, 2024 | Gezondheid algemeen, Spijsvertering

Al in 1930 formuleerden onderzoekers de baanbrekende theorie van de ‘Gut-brain-skin’ connectie. Ze benadrukten de onderlinge afhankelijkheid tussen huidproblemen zoals acne vulgaris (skin), veranderingen in het darmmicrobioom (gut), en emotionele problemen (brain). Het was echter verbazingwekkend dat het bijna tachtig jaar duurde voordat de wetenschappelijke gemeenschap daadwerkelijk de betekenis van de huid-darmconnectie en de rol van het menselijke microbioom in gezondheid en ziekte erkende.

Eczeem komt steeds vaker voor en kent verschillende vormen, zoals constitutioneel eczeem (atopische dermatitis), contactdermatitis en seborrhoïsch eczeem. Onderzoek legt vooral de link tussen huidaandoeningen zoals atopische dermatitis en een verstoorde balans van het darmmicrobioom.
Er worden ook andere oorzaken zoals koemelkallergie, gluten- of lactose-intolerantie, SIBO (small intestinal bacterial overgrowth; overgroei van bacteriën uit de dikke darm in de dunne darm), prikkelbare darmsyndroom (PDS), leefstijl en stress genoemd.

Spijsverteringsproblemen zoals maagzuurtekort en coeliakie (autoimmuun aandoening door gluten) kunnen ook bijdragen aan een verstoord microbioom in de darmen, met mogelijke gevolgen voor de huid.
Een tekort aan maagzuur kan ook veroorzaakt worden door het gebruik van maagzuurremmers en een risico vormen voor bacteriële infecties en kan ernstige diarreeklachten veroorzaken. SIBO en andere maag-darm aandoeningen, zoals coeliakie, worden ook in verband gebracht met huidaandoeningen zoals acne en rosacea.

Bepaalde eczeemvormen, zoals dermatitis herpetiformis, kunnen worden veroorzaakt door tarwe en/of gluten, terwijl atopische dermatitis vaak gepaard gaat met coeliakie.
Gluten en bepaalde bacteriën in de dunne darm zijn belangrijke triggers voor de afgifte van zonuline een maat voor de doorlaatbaarheid van de darmwand.

Ten slotte kunnen darmparasieten invloed uitoefenen op het immuunsysteem van de darmen en maag-darm klachten veroorzaken, wat kan leiden tot huidaandoeningen zoals urticaria en eczeem.

Het darmmicrobioom heeft op verschillende manieren invloed op de huid. Allereerst door de regulerende werking van darmbacteriën op het immuunsysteem. Bepaalde darmmicroben en hun stofwisselingsproducten bevorderen ontstekingsremmende lymfocyten (witte bloedcel met belangrijke rol in immuunssysteem) en hebben zo een positief effect op de huid. Andere microben, zoals bij verstoorde darmflora, kunnen daarentegen ontstekingsbevorderende lymfocyten doen toenemen.  
Bij een verstoorde darmbarrière verplaatsen darmbacteriën en/of hun stofwisselingsproducten naar de huid en verstoren ze het natuurlijke evenwicht. In de huid van psoriasispatiënten is DNA van darmbacteriën aangetroffen. Daarnaast beïnvloedt het darmmicrobioom ook de samenstelling van het huidmicrobioom, wat weer van invloed is op immunologische reacties in en op de huid.
Kortom, er is een functionele en interactieve relatie tussen de darm en de huid.

Het kan zinvol zijn om bij huidproblemen naast een uitgebreide ziektegeschiedenis ook aanvullende onderzoeken zoals ontlastingsonderzoek (microbioom, parasieten) en bloedonderzoeken (gluten, tekorten aan vitamine D en B12 bijvoorbeeld)uit te laten voeren.
Met mijn kennis en ervaring sta ik klaar te helpen bij het ontwikkelen van een persoonlijk behandelplan dat afgestemd is op jouw unieke situatie.
Wil je meer weten?

Over mij

Het geeft mij veel  voldoening jou van je klachten af te helpen!  Graag gebruik ik mijn kennis en ervaring om een voor jouw situatie aangepast plan te schrijven!

Gerelateerde artikelen

DNA-onderzoek naar herkomst klachten

DNA-onderzoek naar herkomst klachten

Door iemands genetische informatie (DNA profiel) in kaart te brengen, kan er op een heel persoonlijk niveau onderzoek gedaan worden naar de herkomst van klachten. Met die kennis start je vervolgens een op maat gemaakte behandeling.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin