Home » Blog » Spijsvertering » Darmfloraonderzoek
Darmfloraonderzoek

Darmfloraonderzoek

door | 4 mei, 2024 | Spijsvertering

Mijn cliënt met de ziekte van Parkinson keek vreemd op toen ik een darmflora onderzoek voorstelde.

In mijn praktijk ontmoet ik iedere dag cliënten met de meest uiteenlopende klachten. Door mijn ervaring weet ik in de regel wel wat er aan de hand is en wat de beste oplossing is. Maar soms wil je meer gegevens hebben.

Dat had ik ook toen een cliënt bij mij langskwam met energieklachten. Laat ik hem voor het gemak Frank noemen. Frank was 49 en had kortgeleden de diagnose van de ziekte van Parkinson gekregen. Vaak is er een relatie tussen Parkinson en de conditie van de darmen. Voor mij een reden om een darmfloraonderzoek te laten uitvoeren. Ik vermoedde namelijk dat de reden van de vermoeidheidsklachten lagen in te weinig nuttige bacteriën en te veel ziekmakende (pathogene) bacteriën in de darmflora (microbioom).

Frank was ronduit verrast door mijn voorstel. Maar ik legde hem uit dat darmfloraonderzoek ons bijzonder veel kan vertellen over onze conditie. Aan de hand van de resultaten zou ik een beter beeld kunnen krijgen van de oorzaak van de klachten.

De laatste jaren is het onderzoek van in de darmen voorkomende micro-organismen in een stroomversnelling gekomen omdat deze met DNA-techniek bepaald kunnen worden. Daardoor hebben we bijvoorbeeld steeds meer kennis over de werking van het microbioom.

Maar wanneer is darmfloraonderzoek of ontlastingsonderzoek nu zinvol? Over het algemeen als je last hebt van aanhoudende darmklachten of een andere chronische aandoening. Zo kan onderzoek een relatie leggen tussen te lage of te hoge concentratie van bepaalde micro-organismen en ziektes. Maar het kan je ook meer vertellen over de vertering en de werking van de spijsverteringsorganen. Daarnaast kun je meer duidelijkheid krijgen over de werking van het immuunsysteem, ontstekingen, allergieën en voedselintoleranties. Ontlastingsonderzoek geeft informatie over de mogelijkheden het microbioom herstellen.

Kortom, ontlastingsonderzoek geeft je een schat aan informatie. Belangrijke informatie die je als basis kunt gebruiken voor een persoonlijk therapieplan. Overigens doe ik er alles aan om een darmfloraonderzoek op maat aan te vragen aan de hand van de gegevens van de intake. Zodoende worden overbodige onderzoekskosten zoveel mogelijk vermeden.

Tja, en hoe liep het nu af met Frank? Uit onderzoek kwam inderdaad naar voren dat hij teveel ziekmakende bacteriën had en dat de waardes voor de doorlaatbaarheid van de darm erg hoog waren. Bovendien waren de waardes van bacteriën, die de hersenen moeten voeden, te laag. Alles bij elkaar was het dus niet verwonderlijk dat Frank vermoeidheidsklachten had.

Voor mij waren de onderzoeksresultaten en de laatste wetenschappelijke inzichten over Parkinson een goede leidraad om voor Frank een persoonlijk voedingsplan samen te stellen. Om darmwand te sluiten en de darmflora op orde te krijgen kreeg hij een suppletie met pre- en probiotica.

Het resultaat mocht er zijn. Na zes maanden was z’n vitaliteit gestegen van vier naar acht (op de schaal van een tot tien). Dankzij het gerichte voedingsplan kan Frank zich weer veel beter concentreren en is hij minder snel moe. Daarmee is de kwaliteit van leven voor hem enorm verbeterd en daar gaat het om.

Heb jij last van je spijsvertering, allergie, voedselintoleranties, vermoeidheid, minder concentratie of een chronische ziekte? En heb je na het lezen van dit blog nog vragen of wil je meer weten over darmfloraonderzoek? Mail me dan via info@hannekemedik.nl

NB: Uit privacyoverwegingen is de naam van Frank gefingeerd.

Over mij

Het geeft mij veel  voldoening jou van je klachten af te helpen!  Graag gebruik ik mijn kennis en ervaring om een voor jouw situatie passend plan te schrijven!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin