Home » Blog » Gezondheid algemeen » Wat kun je doen tegen hooikoorts?

Wat kun je doen tegen hooikoorts?

door | 21 feb, 2024 | Gezondheid algemeen

Veelvoorkomende symptomen van hooikoorts zijn geïrriteerde ogen, af en toe hoofdpijn en typische verkoudheidsachtige symptomen zoals vaak niezen en een verstopte of lopende neus. Andere symptomen die kunnen optreden zijn jeuk en vermoeidheid. Deze aandoening is een jaarlijks terugkerende allergie die meestal begint in het voorjaar, afhankelijk van de bloeiperiodes in Nederland. De meerderheid van de hooikoortspatiënten ervaart symptomen tussen april en augustus.

Wat kun je doen tegen hooikoorts?
Bij de behandeling van hooikoorts is het van cruciaal belang om de onderliggende oorzaak zoveel mogelijk aan te pakken. Dit kan worden bereikt door het beperken van de toename van histamine in het lichaam door middel van medicatie. Het nadeel hiervan is dat antihistaminica de onderliggende oorzaak niet wegnemen. Het is daarom effectiever om het immuunsysteem in de kern te ondersteunen om ervoor te zorgen dat het overschot aan histamine beperkt blijft.

Van alle allergische aandoeningen is hooikoorts de meest voorkomende. Het is in feite een overreactie van het immuunsysteem op onschadelijke pollen. Gevoeligheid voor pollen kan plotseling ontstaan, zelfs als je nog nooit eerder symptomen hebt gehad. De boosdoener achter deze aandoening is histamine, een stof die wordt opgeslagen in onze mestcellen en vrijkomt wanneer ons immuunsysteem wordt aangevallen.
Helaas kan ons lichaam slechts een bepaalde hoeveelheid histamine verdragen, wat van persoon tot persoon kan verschillen. Wanneer er een overschot aan histamine is, treden diverse allergische symptomen, waaronder hooikoorts, op. Deze allergische reactie treedt op omdat het immuunsysteem moet reageren op stoffen waar het normaal gesproken geen verdediging tegen hoeft te bieden. Deze stoffen, bekend als allergenen, komen uit de pollen die in de lucht zweven tijdens het bloeiseizoen. Histamine is een essentiële stof die zowel in ons lichaam als in voedsel wordt gevonden. Het komt voor in onze mestcellen en wordt vrijgegeven wanneer ons immuunsysteem wordt aangevallen. We vinden histamine ook in voedsel zoals vlees, vis, groenten, evenals gefermenteerde zuivelproducten zoals kaas en yoghurt.

Helaas toonde recent onderzoek van de universiteit van Wisconsin-Madison aan dat klimaatverandering van invloed is op de gezondheid van de luchtwegen. Gegevens van diverse pollen meetstations, gemeten van 1990 tot 2018, lieten een exponentiële toename zien van pollenconcentraties en een langer pollenseizoen.

Een sterk immuunsysteem begint met gezonde darmbacteriën. Het ondersteunen van het darmmicrobioom en het herstellen van het darmslijmvlies biedt het immuunsysteem de mogelijkheid om sterker te worden. Darmbacteriën dragen niet alleen bij aan een sterk immuunsysteem, maar stimuleren ook de zelfgenezende vermogens van het lichaam in de strijd tegen allergieën. In deze blog heb ik meer geschreven over de behandeling van darmklachten.Een belangrijke factor bij het verbeteren van de darmflora is voeding, en een hoogwaardige probiotica helpt ook om het microbioom te verbeteren.

Wil je meer weten?

Over mij

Het geeft mij veel  voldoening jou van je klachten af te helpen!  Graag gebruik ik mijn kennis en ervaring om een voor jouw situatie aangepast plan te schrijven!

Gerelateerde artikelen

DNA-onderzoek naar herkomst klachten

DNA-onderzoek naar herkomst klachten

Door iemands genetische informatie (DNA profiel) in kaart te brengen, kan er op een heel persoonlijk niveau onderzoek gedaan worden naar de herkomst van klachten. Met die kennis start je vervolgens een op maat gemaakte behandeling.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin