Hooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen op stuifmeel van grassen, bomen en andere planten. Stuifmeel verspreidt zich via de wind. Stuifmeelkorrels komen op het slijmvlies terecht en zetten het afweersysteem aan tot een ontstekingsreactie.
Het veroorzaakt onder andere niesbuien, verstopte neuzen, loopneuzen en tranende, jeukende, branderige ogen. Soms benauwdheid, hoestbuien en irritatie van de huid. Daarnaast zijn er algemene klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, lusteloosheid en verminderde concentratie.
Hooikoorts is seizoensgebonden. De klachten bij allergie voor boompollen beginnen in januari en duren tot en met mei. Dit komt door de bloei van de hazelaar (januari t/m april), de els (februari t/m april) en de berk (maart t/m mei). De klachten van de graspollen beginnen in mei en houden aan tot half oktober.
Afhankelijk van het aantal allergieën voor verschillende pollensoorten kan de hooikoortsperiode relatief kort zijn, maar ook een groot deel van het jaar aanhouden. De klachten wisselen per dag en zijn afhankelijk van de hoeveelheid pollen die in de lucht zweven. De hoeveelheid en de ernst van de klachten is per persoon verschillend.
Natuurlijk kun je pollen zo veel mogelijk mijden, in ernstige gevallen is reguliere medicatie een optie. Maar vaak kunnen de klachten met natuurlijke middelen en het behandeling van de het darm microbioom goed behandeld worden. Lees ook herartikel over histamine.
Meer weten over hooikoorts, lees dan deze blog.