Home » Blog » Gezond ouder worden » Gewrichtsontsteking natuurlijk behandelen

Gewrichtsontsteking natuurlijk behandelen

door | 20 feb, 2024 | Gezond ouder worden, Gezondheid algemeen

Flexibele gewrichten zijn van groot belang voor een goede kwaliteit van leven. Ze geven ons de mogelijkheid om te werken, lekker te sporten en fysiek expressie te geven aan onze gevoelens en emoties.
Artrose of artritis komen vaak voor. Tot de symptomen behoren pijnlijke, stijve gezwollen gewrichten in verschillende lichaamsdelen. De pijn is het resultaat van slijtage van het kraakbeen, het schokabsorberende materiaal dat tussen de botten en in de gewrichten zit. Als het kraakbeen slijt, schuren de beenderen tegen elkaar. Gewrichtspijn kan de kwaliteit van leven behoorlijk beïnvloeden, gelukkig kan je gewrichtsontsteklng vaak op natuurlijke wijze met succes behandelen.

De belangrijkste voorwaarden voor soepele gewrichten zijn goede voeding, voldoende beweging en de nodige suppletie met micro- en macronutriënten. Ook wanneer er gewrichtsproblemen ontstaan, is er nog veel mogelijk met natuurlijke middelen. Daarbij is het essentieel dat men beseft dat alleen een complete benadering resultaat oplevert. Bij het ontstaan, verloop en de prognose van gewrichtsklachten speelt het hele lichaam een rol: laaggradige ontstekingen, oxidatieve stress en het zuur-base-evenwicht zijn slechts een kleine greep. Therapie gericht op slechts één daarvan kan dus nooit succesvol zijn.

Men spreekt van reumatoïde artritis wanneer er meer dan zes maanden lang sprake is van chronische ontsteking in de gewrichten. Het begint in kleine gewrichten van handen en voeten. Het ziektebeeld is symmetrisch, hetgeen aangeeft dat het probleem niet lokaal van aard is. Er is sprake van vochtophoping en een dikke, warme, gespannen huid.
 De belangrijkste stap in het ontstaan van auto-immuunziekten is de activatie van afweerstoffen in de gewrichtsvloeistof, deze herkennen het lichaamseigen collageen niet meer, waardoor er een ontsteking in de slijmvlieslaag ontstaat. Omdat het een systemische ontstekingsziekte is, kunnen veel weefsels en organen aangedaan zijn, maar het treft vooral de gewrichten. Reuma komt vooral voor bij personen met een bepaald gen. Maar niet alle mensen die dit gen bij zich dragen ontwikkelen de ziekte. Er zijn dus meerdere factoren aan het werk. Zo is er een hormonale component die ervoor zorgt dat vooral vrouwen auto-immuunziekten krijgen: 90 procent van de patiënten is vrouw. Het blijkt dat oestrogeen de aard van en het aantal B-cellen van het immuunsysteem op ongunstige wijze beïnvloedt. De omgeving speelt een rol: virussen (Eppstein bar) en bacteriën kunnen een auto-immuunreactie veroorzaken. Maar ook zware metalen in de voeding, ingeademd of anderszins, hebben een negatieve invloed.Ouderdom speelt een rol, niet zozeer in de vorm van slijtage, maar in de vorm van een leeftijdsgerelateerde daling in het aantal T-regelcellen. De aanwezigheid van een systemische laaggradige ontsteking, een verstoord biologisch evenwicht, de darmflora en een niet goed functionerend antioxidantsysteem spelen een belangrijke rol.

Om lichamelijk weer een beetje op ons evolutionaire spoor te komen, is het aan te bevelen om ook te kiezen voor een passend bewegingspatroon. Een goede voeding is de beste preventie van laaggradige ontstekingen en oxidatieve schade. Langs deze weg kan het een belangrijke bijdrage leveren aan de beheersing van ontstekings gerelateerde aandoeningen zoals reumatoïde artritis, maar vooral ook aan de preventie van gewrichtsklachten.

Gewrichtsontsteking natuurlijk behandelen
Er zijn diverse supplementen te koop die een positieve invloed kunnen hebben op gewrichten. Een goede natuurgeneeskundige behandeling vraagt echter specialistische kennis omdat de oorzaak van de klacht behandeld dient te worden. Wil je meer weten?

Over mij

Het geeft mij veel  voldoening jou van je klachten af te helpen!  Graag gebruik ik mijn kennis en ervaring om een voor jouw situatie aangepast plan te schrijven!

Gerelateerde artikelen

DNA-onderzoek naar herkomst klachten

DNA-onderzoek naar herkomst klachten

Door iemands genetische informatie (DNA profiel) in kaart te brengen, kan er op een heel persoonlijk niveau onderzoek gedaan worden naar de herkomst van klachten. Met die kennis start je vervolgens een op maat gemaakte behandeling.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin