Spijsvertering

Tips bij prikkelbare darm

Het prikkelbare darm syndroom (irritable bowel syndrome, spastisch colon) is in feite een stoornis in de spontane beweeglijkheid van het gehele spijsverteringskanaal en veroorzaakt buikpijn, obstipatie of diarree. Bij deze aandoening is het spijsverteringskanaal bijzonder gevoelig voor veel prikkels. Stress, dieet, geneesmiddelen, hormonen en licht irriterende stoffen kunnen ertoe leiden dat het spijsverteringskanaal zich abnormaal samentrekt, waardoor meestal diarree ontstaat. Tussen aanvallen van diarree kunnen perioden van obstipatie voorkomen. Het prikkelbare darm syndroom komt driemaal vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De hersenen hebben een grote invloed op het spijsverteringsstelsel.
Tips bij prikkelbare darmsyndroom
• Prikkelbare darm kan ontstaan zodra de schadelijke microben in onze darmen de overhand krijgen. Geraffineerde koolhydraten en suiker bevorderen het ontstaan van darmproblemen door een candida overgroei in de darm.
• Houd een voedingsdagboek bij en kijk wanneer de symptomen verergeren, soms kan het weglaten van tarwe, zuivel, koffie peul- of citrusvruchten een grote verbetering geven.
• Een goede darmflora is van groot belang om allerlei soorten ziektes te voorkomen, er is wetenschappelijk bewijs dat er een relatie is tussen auto-immuunziekten, depressie, andere degeneratieve ziektes en verstoorde darmflora.
• Een persoonlijk voedingsadvies is zeker aan te raden!
• Onderzoek, zo nodig met hulp, de oorzaak van eventuele spanningen en werk aan een oplossing.
• Lees de bijsluiter van eventuele medicatie, deze kan de oorzaak zijn van de darmproblemen. Overleg zo nodig met uw arts of er een alternatief is.
• Dagelijks voldoende bewegen en drinken (1½ liter water) heeft een goede uitwerking bij klachten.
• De spijsvertering is een complex systeem waarbij veel organen goed moeten samenwerken. Het begint bij het goed functioneren van de maag, daarna moeten ook de alvleesklier en de gal hun functie goed uitvoeren, Vervolgens zijn de darmen aan de beurt.
• Voor het opsporen van de oorzaak is de benodigde kennis en ervaring nodig. Vraag hulp van een deskundige!
• Als u bloed in uw ontlasting heeft of spontaan gewicht verliest of als uw symptomen zo erg zijn dat u aan huis gekluisterd bent, waarschuw dan uw arts.

Ontlastingsonderzoek
Als de klachten niet zelf opgelost kunnen worden dan is het vaak zinvol om een ontlastingsonderzoek uit te laten voeren. Hierbij krijg je inzicht in de processen in je darm; hoe is je vertering, lekt je darm, is er sprake van ontstekingen, overgroei met schimmels en gisten, hoe is de verhouding tussen nuttige en ziekmakende bacteriën, welke ziekmakende bacteriën zijn aanwezig? Ik heb ruime ervaring in het herstellen van het microbioon, meer weten lees deze blog.

 

Delen
Gepubliceerd door:
Hanneke Medik
Tags: Tag 1

Recente artikelen

Microbioom en Endometriose: Voeding als Medicijn

Wist je dat je darmgezondheid je hormoonbalans beïnvloedt? Leer hoe het microbioom een sleutelrol speelt…

3 weken geleden

Allergieën en darmgezondheid: Hoe probiotica helpen bij het verminderen van klachten

Allergieën en Darmgezondheid: Hoe Probiotica Helpen bij het Verminderen van Klachten

2 maanden geleden