Home » Blog » Gezond ouder worden » Te hoog cholesterol, wat nu???

Te hoog cholesterol, wat nu???

door | 26 jun, 2018 | Gezond ouder worden

Er wordt tegenwoordig veel geschreven over cholesterol. Als het cholesterol verhoogd is dan schrijft de huisarts vaak een middel (statine) voor om hart- en vaatproblemen te voorkomen. Sommige mensen verdragen statines goed, anderen hebben last van allerlei bijwerkingen.

Graag wil ik wat meer vertellen over statines; Cholesterol is een onmisbare stof in ons lichaam, het is de grondstof voor veel belangrijke stoffen zoals hormonen, celwanden en onze hersenen. Er is een belangrijk enzym betrokken bij de omzetting van cholesterol, deze wordt geremd door statines. Dit heeft tot gevolg dat de Q10 productie in de cellen verminderd wordt, Q10 zorgt voor de energiehuishouding in de cellen. Organen die veel energie verbruiken zoals bijvoorbeeld het hart kunnen daardoor in de problemen komen. Als je weet dat onze hersenen voor 25% uit cholesterol bestaan, dan kan je je voorstellen dat cholesterol verlagen misschien geen goed idee is, er is zelfs steeds meer onderzoek waarin gemeld wordt dat het gebruik van statines invloed heeft op het ontstaan van de ziekte van Alzheimer.

Opmerkelijk is dat er volken zijn met een hoog cholesterol gehalte en weinig hart en vaatziektes en dat bijvoorbeeld in Japan het cholesterolgehalte laag is en veel hart- en vaatziektes voorkomen. Verhoogd cholesterol hoeft dus niet fout te zijn, maar helaas in combinatie met onze Westerse leefstijl ontstaan ontstekingen aan de binnenkant van onze vaten die samen met cholesterol onze vaten dicht kan laten slibben en zelfs tot trombose kan leiden.

Als er al vaatproblemen zijn dan is het belangrijk onder behandeling van een arts te blijven, maar gebleken is dat er diverse dingen zijn die je zelf kan doen om vaatproblemen te voorkomen.

Tips bij te hoog cholesterol gehalte:

  • Let op de koolhydraat consumptie; te veel suiker en snelle koolhydraten worden opgeslagen als vet en dit zorgt dat er meer cholesterol geproduceerd wordt.
  • Eet de juiste vetten; vooral omega-3-vetzuren uit vette vis hebben een positieve invloed op vaatproblemen. Verzadigde vetten geven volgens de laatste inzichten juist geen problemen; je kunt dus rustig roomboter gebruiken!
  • Cholesterol wordt maar heel weinig beïnvloed door het eten van cholesterolrijke voeding, maar juist door je lichaam zelf gemaakt; je mag dus zo veel eieren eten als je wilt!
  •  Leefstijl heeft veel invloed op het ontstaan van hart- en vaatproblemen; roken is uiteraard slecht, maar ook stress, te weinig bewegen, een verstoord dagnachtritme, slaapproblemen hebben veel invloed op je vaten.
  • Het lijkt misschien een beetje vergezocht maar ook je darmen hebben invloed op het ontstaan van ontstekingen in je vaatwanden, een goede darmtherapie kan helpen!
  • Er is voeding die een positieve invloed heeft op je cholesterolgehalte, bijvoorbeeld; knoflook, broccoli, artisjokken, noten, curcuma, vette vis, schaal- en schelpdieren.
  • Er zijn ook diverse orthomoleculaire supplementen zoals rode gist rijst die het cholesterolgehalte positief beïnvloeden.
  • Kies je er toch voor om een statine te nemen, laat je dan goed informeren hoe je de bijwerkingen zo veel mogelijk kan voorkomen.
  • Als natuurgeneeskundig en kPNI therapeut ben ik gespecialiseerd in het maken van een passend persoonlijk werkzaam plan, uit ervaring weet ik hoe lastig het is om je leefstijl aan te passen. Veel tevreden cliënten gingen je voor!

Over mij

Het geeft mij veel  voldoening jou van je klachten af te helpen!  Graag gebruik ik mijn kennis en ervaring om een voor jouw situatie passend plan te schrijven!

Gerelateerde artikelen

DNA-onderzoek naar herkomst klachten

DNA-onderzoek naar herkomst klachten

Door iemands genetische informatie (DNA profiel) in kaart te brengen, kan er op een heel persoonlijk niveau onderzoek gedaan worden naar de herkomst van klachten. Met die kennis start je vervolgens een op maat gemaakte behandeling.

lees verder

0 Reacties

Tweet
Share
Share
Pin